AV Tidsmiljonären 

January 29, 2021

År 2020 kommer gå till historien, ett år som de flesta aldrig ens kunnat föreställa sig. En osynlig fiende med namn Covid-19 som vänder upp och ner på vår tillvaro. Inlägget beskriver mina 5 viktigaste lärdomar från börsen år 2020.

More...

Ännu ett år har gått till historien. På nyår vid 12-slaget kände jag, äntligen lämnar vi det här skitåret bakom oss och blickar framåt. Så har jag aldrig någonsin känt tidigare.

Även om det var ett tufft åt på många sätt så var det även ett extremt lärorikt år. Jag fick uppleva min första krasch på börsen. Att behålla lugnet när det var som värst i mars var väldigt svårt, i alla fall för mig, men jag klarade av det och köpte mer.

Inför 2021 tar jag med mig erfarenheterna från förra året. Här kommer mina 5 viktigaste lärdomar från börsen 2020.

1. Svårt att förutspå en börskrasch

I början på år 2020 trodde inte jag att 3 månader senare skulle marknaden vända kraftigt ner med ca 30% och att aktier och fonder plötsligt skulle kännas riskfyllt att äga.

Det var första gången jag upplevde en krasch på aktiemarknaden. Jag har läst flera böcker som beskrivit när marknaden vänder ner. Men att förutspå en krasch skulle jag säga är omöjligt, pandemin fanns inte på kartan.

I boken ”One up on Wallstreet – Peter Lynch” tar Peter Lynch upp ett klockrent exempel hur svårt det är att förutspå en katastrof, indirekt en börskrasch. Så här skriver han:

”I mayamytologin förstördes universum fyra gånger, och varje gång fick mayabefolkningen en ny sorglig läxa och lovade att vara bättre skyddade inför nästa katastrof - men det gällde alltid det tidigare hotet.

Först kom det en översvämning. De överlevande kom ihåg det och flyttade till högre mark i skogen, byggde vallar och stödmurar samt byggde sina hus uppe i träd. 

Deras ansträngningar för att undvika en katastrof var förgäves. Nästa gång förstördes världen av eld.

De överlevnaden kom ner från träden ur elden och sprang så långt bort från skogen som möjligt. Den här gången byggde de sina hus av sten, längs en bräcklig spricka.

Snart nog, förstördes världen av en jordbävning.

Jag kommer inte ihåg den fjärde dåliga saken, kanske en lågkonjunktur, men vad det än var, så skulle mayabefolkningen missa den. De var för upptagna med att bygga skydd för nästa jordbävning.”

Lärdom:
Min viktigaste lärdom är att genom att förbereda sig på en kommande börskrasch, kan resultera i att du missar mycket uppgång. Kom ihåg dina långsiktiga mål och investera kontinuerligt i aktier eller fonder. Vad som händer i framtiden är det ingen som vet.

När alla andra säljer sina aktier för att minimera förluster, då gäller det att stanna upp och tänka igenom sitt nästa drag. Lyckas du med det är det stor chans att du kommer göra affärer som kommer bli bra på lång sikt.

2. Ändra inte strategi fram och tillbaka

Att hoppa fram och tillbaka mellan olika strategier är inte bra för dina investeringar. Viktigt att komma ihåg, det finns många sätt att tjäna pengar på börsen. Lär känna dig själv och kör på det du känner dig mest bekväm med.

Min strategi har ändrats fram och tillbaka under det gångna året, vilket påverkat mina investeringar negativt. Om jag hållit mig till strategin jag började året med innan kraschen, då hade jag både fått bättre avkastning och mer tid till annat.

Antal transaktioner ökade med 400% år 2020 jämfört med år 2019.

Lärdom:
Att inte ha en tydlig strategi är som att köra bil utan veta vart du ska. Det kommer ta längre tid och det blir dyrare. Varje transaktion innebära en avgift, den kostnaden kan påverka portföljen negativt. 

Bortsett från att det påverkar din ekonomi innebär det också att du behöver spendera mer tid och energi med din portfölj. Tid som jag personligen hellre lägger på min familj.

Målet för i år är att minska antal transaktioner med 75%.

3. Äg aktier du förstår och gillar

Att äga aktier innebär att du blir delägare i ett företag. Om du tog bort faktorn hur bra en aktie gått, vilka företag skulle du då kunna tänka dig bli delägare i?

Att förstå alla bolagen i portföljen 100% kanske är att ta i. Du ska i alla fall veta varför du äger dem, även i nedgång.
En investering som gick åt skogen p.g.a. okunskap var, Aspire Global.

Jag förstod egentligen inte bolagets verksamhet. När aktien sjönk som den gjorde i våras kunde jag inte svara på varför jag skulle äga aktien. Jag sålde allt och gjorde en förlustaffär, tyvärr.


Ett bolag jag förstår mig på är Paradox Interactive, då jag själv är gamer. Att äga det bolaget är mycket lättare, även när det går ner. Deras spel är riktigt bra och jag kommer vilja fortsätta spela deras spel i framtiden.

Lärdom:
Om du har förståelse på vad bolaget du investerar i gör eller tillverkar, underlättar det ägandet vid tuffare tider. Komihåg, bara för att du känner till företaget innebär det inte att det är en bra investering.

30 sekunders-testet
1. Går företaget med vinst?

2. Ökar omsättning och vinst?

3. Förstår du vad bolaget gör?

4. Köp fundamentalt starka aktier och behåll dem

När jag ser tillbaka på förra året, önskar jag att jag behållit vinnarna i portföljen. Jag visste att dessa aktier hade fundamentalt starka siffror men just då kändes de överköpta. Därför sålde jag dem.

Dessa aktier sålde jag för att ta hem vinst:

Lärdom:
Behåll vinnarna och lita på din analys. Bara för att en aktie gått upp mycket betyder det inte att den kan fortsätta upp.

Om du har en sparhorisont 10 år och framåt, sluta titta till portföljen 100 gånger om dagen🙈... Det gör dig bara ofokuserad.

5. Sluta jämföra dig själv mot hur andra gör eller presterar

Investeringar är ingen tävling.

Egentligen är det här helt ointressant hur andra presterar. Oavsett hur duktig man blir på något finns där alltid någon som kan just den saken bättre, "There's always a bigger fish". 

Jag har lagt mycket fokus på att jämföra mig mot index. För vissa kan det vara superviktigt att konstant jämföra sig mot något index. Om marknaden presterar bättre än mig under en kort period ska jag inte må dåligt över det. I alla fall inte om du har en portfölj med bra bolag. 

Lärdom:
Det kan vara bra att jämföra sig mot ett index om man vill ha ett kvitto på hur lönsamt det är att syssla med aktier. Jag har insett att för min del är det lönsamt att gå min egen väg. Det är både roligare och mer intressant att skapa en egen portfölj.

Framöver kommer jag lägga mindre tid på att jämföra mig mot index eller hur andra investerare gör och istället fokusera på mitt långsiktiga mål vilket är: "Investera kontinuerligt i bra bolag på lång sikt.

Bonus Tips: Läs mer böcker och lär av andra

Det är helt fantastiskt att där finns så mycket kunskap att lära sig bara genom att läsa en bok. Med lite självdisciplin och tålamod kan du klara av mer än vad du tror.

Du kommer väldigt långt med de här två böckerna och de kan ge dig bättre förutsättningar till att bli en bättre investerare.

Båda böckerna hjälpte mig att behålla fokuset när det var som stökigast på börsen i samband med COVID-19. Det sparade mig mycket pengar.

”Ordinary people have big TV´s.
Extraordinary people have big libraries."
 


– Robin Sharma

Fler blogginlägg 

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >