AV Tidsmiljonären 

August 1, 2021

  • Utveckling

  • Strategi

  • Verktyg

  • Mina Filter

  • Böcker

  • Shop

Start: 2021-06-21 
Utveckling: 8,64%
Uppdaterad: 2021-09-05

Bakgrund

Den 21 juni 2021 bestämde jag mig för att byta ut min strategi som jag använt mig av de senaste två åren. Strategin hade inga tydliga riktlinjer för köp & säljsignaler. Första halvåret av 2021 blev ett "Wakeup-Call" för mig då jag gick på många nitlotter. Resultatet blev att portföljen underpresterade rejält i förhållande mot OMXSGI.

Syfte

Syftet med att skriva om min strategi är att utvecklas som investerare och förhoppningsvis även kunna inspirera andra investerare. Jag kommer vara så transparent som jag kan. Alla mina filter och signaler jag använder ligger under fliken "Mina Filter", hoppas att något kan komma till användning.  

Mål

Mitt mål med det här är att bli bättre på hantera risk och processen bakom ett beslut. På sikt hoppas jag det här ska visa resultat med att portföljen växer men även att jag får en djupare förståelse kring mina investeringar.

Om du gillar det jag skriver skulle jag uppskatta om du delar länken nedan till fler aktieintresserade personer. Det skulle betyda mycket för mig men också motivera mig till att bli bättre inom det här området. Det går även kommetera längst ner på sidan om du har synpunkter eller frågor.

Augusti 2021

Tankar:

Nu har jag kört den här strategin i två månader och den känns fortfarande bra. Första halvan av augusti tillbringade jag på resande fot och hade därför begränsad möjlighet till analys. Det är framförallt de två sista veckorna av augusti jag var mer aktiv i min handel.

Den stora förändringen den här månaden har varit att öka storleken/ aktie. Tidigare har jag haft ungefär 5% av portföljens totala värde. Då består en fullinvesterad portfölj av drygt 20 bolag. Med en koncentrerad portfölj som jag kör nu så blir det mellan 6-8 bolag.

Det ställer högre krav på att köp/säljsignalen stämmer. Därför har jag behövt göra förändringar i min signal som ställer högre krav än tidigare. Signalen är fortfarande under utvärdering så inget jag delar än. Anser jag att signalen är bra så delar jag den under fliken "Mina Filter".

Mentalt blir det tuffare då portföljen svänger mer med en koncentrerad portfölj än tidigare. Det viktiga är att hålla sig till sin strategi, skulle en aktie inte utvecklas som jag hoppas då är åtminstone processen bakom en affär korrekt utförd. Det är lätt att "gifta" sig med en aktie och komma med undantag. 

Ett exempel på just att vilja göra undantag var med Evolution. Jag fick en säljsignal den 28 juni. I det här fallet tyckte jag det var svårt då jag tyckte det var nice att tillhöra "Evolution-klubben". Att börja med undantag är nog också det som kan förstöra avkastningen på lång sikt. Jag sålde aktien som jag ägt i drygt 1 år och tog hem en vinst på lite över 100%.

Nu börjar en ny månad och arbetet med att utvecklas och bli en bättre investerare fortsätter.

Mina Mål för september:

1. Skaffa en loggbok för alla mina affärer så jag får ett kvitto på hur det verkligen går. 


Månadsstatistik
Antal Transaktioner: 26 st
Utveckling: 2,09%
Bästa Värdepapper: Vitec Software Group B (VIT)
Sämsta Värdepapper: Vitrolife (VITR)

Juli 2021

Tankar:

1. Första månaden med den här strategin har gått bra. Jag har redan nu insett några saker bl.a har det varit bättre att vid köpsignal köpa full position direkt istället för att skala in sig. Full position har varit ca 6-7% av porföljens totala värde. Därför har antal transaktioner den här månaden varit högre.Med tiden kommer jag nog öka på storleken till 10-15%, men just nu är jag fortfarande för grön med den här strategin.

2. Att använda sig av stoploss har inte fungerat så bra för mig. Jag satte stoppen på -8%, det är vad böckerna beskriver som en nivå som är optimal. Problemet har varit om kursen dippat tillfälligt under dagen och sen återhämtat sig. Om en aktie ligger mellan -8% och -10% eller mer i slutet på börsdagen då säljer jag den manuellt. Undantag för amerikanska aktier, gränsen är satt på -10% där.

3. Att köpa en aktie precis innan rapport har varit bra och dåligt. Sammanfattningsvis så har jag fått uppfattningen av att det är bättre att avvakta tills rapporten publicerats innan köp.

Antal Transaktioner: 47 st
Utveckling: 6,47%
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>