AV Tidsmiljonären 

November 8, 2020

Inför Bahnhofs Q3 2020 rapport har jag gjort en analys av bolaget och aktien.

More...

Disclaimer: Betrakta inte den här analysen som en rekommendation, all handel av värdepapper kan sjunka och stiga i värde. Det finns aldrig några garantier att du får tillbaka det som du investerar.

Beskrivning

Bolaget grundades 1994 i Sverige och var en av de första internetleverantörerna i Sverige.
Bahnhof Introducerades till börsen 19 december 2007 på aktietorget.

Bahnhof AB är en Internet- och telekomoperatör med inriktning på företags- och privatmarknaden. De erbjuder bla. bredband, telefoni och servertjänster.

De lägger fokus på att öka deras marknadsandel på fiberbaserade höghastighetsnät samt drift och tjänster i datacenter för servrar.

Bolaget tillhandahåller även tjänster till andra operatörer (såsom t.ex. fiberkapacitet) samt så kallade whole-sale lösningar där Bahnhof står för den grundläggande infrastrukturen som sedan förädlas och anpassas till slutkund av annat företag. 

Bahnhof AB (publ) är moderbolag i en koncern med olika verksamhetsområden. Bolaget marknadsför och säljer tjänster där inriktningen är att expandera på privatmarknaden, såväl i Sverige som i övriga Europa. Strategin är inställd på att möjliggöra en bredare expansion som tar tillvara de möjligheter som ett alltmer avreglerat telekomlandskap erbjuder. 

Till privatkunder erbjuder de Bredband, Telefoni, TV, Streaming, Integrity VPN och ett antivirusskydd.

Betyg på deras Bredband

Bahnhof vann år 2020 ”Årets bredbandsoperatör” på Telekomgalan som hölls på Grand Hotell i Stockholm. Bedömningen baserades på kundundersökningen ISP NPS 2020 som sammanställts av Nordic Bench. 

Bahnhof har två år i rad fått pris för ”Sveriges nöjdaste privatkunder” enligt Svenskt Kvalitets Index (SKI) år 2019 och 2020.

Deras bredband är bekräftat till det snabbaste bredbandet för privatpersoner i Sverige. Den 1 mars 2019 mättes deras nedladdningshastighet på 9091,410 Mbit/s hos Bredbandskollen. Det är det snabbaste som någonsin uppmätts hos dem.

Vad tycker kunderna?

Så här tycker kunderna enligt Trustpilot (https://se.trustpilot.com).

Generellt verkar det vara en bransch som får relativt lågt betyg. Många klagar på supporten från bolagen. En röd tråd verkar vara att kundtjänsten tar lång tid.

Pris på bredband

Jag gjorde en prisjämförelse mellan de fyra olika bolagen. Adressen som används är samma för alla bolagen.

Bahnhof

Bredband2

Tele2

Telia

När det gäller priser så är Bredband2 billigast med Bahnhof tätt bakom. Tele2 och Telia tar ett högre pris för deras produkter. Skulle tro att gemeneman väljer Tele2 eller Telia för att de känner till deras varumärke.

Största Ägare

Ägarlista hämtat hos Avanza.se

Att VD äger aktier i bolaget tycker jag är ett bra tecken. Investmentbolaget Öresund har 6,86% kapital i Bahnhof vilket jag också tycker är positivt.

Insiderhandel

Årets insiderhandel ser ut så här:

VD har endast en transaktion enligt FI’s insynsregister. Det är ett förvärv år 2016.

Värdering

Fundamental Analys

Bahnhof har de senaste 5 åren legat runt P/E 25 (bortsett från 2018 som var ca P/E 32).

Omsättnings/vinsttillväxt är i stigande trend. Samtidigt som P/E går sidledes. Jämförs Bahnhof mot sina konkurrenter, upplevs Bredband2 som den största utmanaren.

Bahnhofs vinstmarginal ligger stadigt på ca 8% och en soliditet runt 40%.

Bahnhof sänkte sin utdelning mellan år 2007 och 2008 med -48,57%. Sedan dess har utdelningen inte sänkts. De senaste 8 åren har utdelningsandelen legat kring 50%.

Alla bolag som bibehållet eller ökat sin utdelning i år tycker jag visar ett bevis på styrka.

Teknisk Analys

Aktiekursen var i fallande trend från augusti 2018 till oktober 2019. Efter att ha brutit den fallande trenden steg aktien med ca 50%.

Efter att ha klättrat uppåt så tog det stopp den 18 augusti 2020. Då började aktien en ny fallande trend. Bahnhof bröt den fallande trenden den 2 november. Om Q3 rapporten som kommer 11 november är bra, kanske det kan ge bränsle åt aktiekursen att bryta motståndet vid 33,50.

Mina egna tankar

En framtid utan internetleverantörer lär inte finnas. Med tanke på hur mycket digitala produkter vi använder oss av i vardagen lär kraven på hastighet och driftsäkerhet öka. Dessutom tror jag att utbudet på digitala produkter och tjänster bara kommer att öka. 

Efter att ha surfat runt på de olika leverantörernas hemsidor skulle jag ha valt Bredband2’s bredband. Bredband2 har enligt mig en bättre hemsida och har också fått ett bättre kundomdöme. Nu är ju Bahnhof mer än bara bredband men känslan var att Bredband2 upplevdes proffsigare. 

Vinsttillväxtsnittet för de senaste 4 kvartalen (R12) är ca +14% . Om så är fallet även den här gången hamnar vinst/aktie (R12) för Q3 2020 på ca 1,14. Med dagens kurs på 33 kr skulle det innebära ett P/E-tal på 28,9. Det är över snittet för de senaste åren.

Det fundamentala i bolaget känns stabilt och växer hela tiden lite grann. Det blir intressant att få ta del av Bahnhofs Q3 2020 rapport. En bra rapport kanske kan bryta motståndet på 33,50.

På nuvarande kurs 33,00 kr, är jag neutral och väljer att bevaka bolaget.

Disclaimer: Äger i skrivande stund inga aktier i bolaget.

3 enkla steg för att bli ekonomiskt fri.

Läs inlägget och låt dig inspireras.

Fler blogginlägg

Du hittar mina andra inlägg här.

Prenumerera på Tidsmiljonären

För att få en notis när ett nytt blogginlägg publiceras, ange din
E-postadress nedan. Det är självklart helt kostnadsfritt.

Källor:
https://www.avanza.se
https://bahnhof.se
https://borsdata.se
https://www.bredband2.com
https://www.tele2.se
https://www.telia.se/privat
https://en.wikipedia.org

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>