Ekonomiskt fri: 
3 enkla steg för att börja med aktier!

Vill du förbättra din ekonomi men vet inte vart du ska börja?
Här har jag samlat allt du behöver för att komma igång.

Gör det inte svårare än vad det är!

Nedan hittar du tre punkter som kommer hjälpa dig att komma igång.
Du behöver inte förstå allt direkt, det viktiga är att starta.

Varje resa börjar med ett steg!

Ekonomiskt fri/ Ekonomiskt oberoende, vad är det?

Att vara ekonomiskt fri eller ekonomiskt oberoende innebär att du styrs inte av dina pengar. Ekonomiskt fri kan vara tex att sluta jobba och leva på ditt kapital, att jobba med exakt det du vill och inget annat.

Min tolkning är att du kan bli fri och ägna dig åt dina drömmar. Är det ens möjligt?
För att bli ekonomiskt fri måste du börja någonstans. Ett bra sätt kan vara att investera i aktier och fonder.

Hur mycket måste jag tjäna för att bli ekonomiskt oberoende?

Ekonomisk frihet kommer inte av sig själv. Först och främst måste du inse att det handlar inte hur mycket pengar du tjänar, det handlar om hur mycket pengar behöver du för att leva. Jag tror de flesta förknippar en hög lön med ekonomisk frihet. Att ha mycket pengar innebär inte att du kan göra vad du vill om du har utgifter som är högre.

Om du har möjlighet att spara en del av ditt kapital varje månad så har du kommit en lång bit för att uppnå ekonomisk frihet.

Att spara och att investera, är jag kapabel till det?

Självklart är du det!
Är det möjligt att transportera sig till månen, då går vad som helst att uppnå. När jag var 20 år hade jag inga tankar om att bli ekonomiskt fri. Då innebar "att leva", att göra saker som var kul för stunden och det var långt kvar tills pensionen. Det var först 5 år senare som jag insåg att arbeta tills jag blir 65+ det är inte "att leva", det är ett ekorrehjul.

Att jag skulle kunna ändra på det ödet trodde inte jag var möjligt. Jag ska nämna att jag är inte ekonomiskt oberoende idag, men att jag en dag kommer bli ekonomiskt fri är något jag är helt övertygad om. Idag har jag insett värdet av att spara en del av mitt kapital i akiter eller fonder som på lång sikt kan öka i värde.

Vad krävs för att börja köpa aktier eller fonder?

Jag rekomederar dig att börja med att utöka din kunskap i ämnet. Det kan vara t.ex. vara att gå med i aktiespararna eller köpa en bok  som handlar om privat ekonomi. En viktig grundsten för att få ditt kapital att växa är att använda dig av en börsmäklare med låga avgifter. Längre ner listar jag min favorit börsmäklare som jag starkt rekomenderar även till dig. 

Ha tålamod, ge inte upp och tävla bara mot dig själv. Svårare än så är det inte. Jag önskar dig lycka till på din resa att bli ekonomiskt oberoende.

Nedan hittar du mina tre bästa råd för att komma igång.


Kunskap

Genom att läsa böcker kan du öka förståelsen kring värdepapper och investeringar.

Börsmäklare

Om du ska köpa värdepapper på börsen behöver du använda dig av en börsmäklare.

Blogg

Att lära sig av andra investerare är ett enkelt och billigt sätt att växa som investerare.


1. Mitt bästa boktips!

Det här var boken som fick mig att förstå att handel av värdepapper behöver inte vara särskilt svårt. Boken är 150 sidor lång och passar nybörjaren som den erfarne. 

Boken är perfekt för dig som vill börja investera på börsen och behålla dina värdepapper på lång sikt. Den här boken var en ögonöppnare för mig och jag har läst om den ett flertal gånger.

 • Lättläst
 • Svenska
 • Bra för långsiktigt sparande
 • Många tydliga exempel
 • Prisvärd

Mitt betyg:

Annonslänk till Bokus. Läs mer här.


2. Nätmäklaren i världsklass!

Jag tycker nätmäklaren Avanza är i en klass för sig själv. De har ett stort utbud på olika fonder och andra produkter. Tidigare använde jag mig av min bank när jag handlade värdepapper. Jag har aldrig ångrat att jag gick över till Avanza.

Kostnaden för att köpa och sälja aktier är låg. Som ny användare får du upp till 50 000 SEK, kostnadsfri handel på Stockholmsbörsen. Det tar cirka 3 minuter att skapa ett nytt konto hos dem.

 • Nybörjarvänlig
 • Låga avgifter
 • Bra mobilapp
 • Brett utbud
 • Kostnadsfri registrering

Mitt betyg:

3. Ladda ner min E-bok gratis!

I boken "Så blir du Tidsmiljonär" har jag skrivit 7 enkla tips för långsiktig investering. Boken är väldigt lättläst och kräver inga förkunskaper.

Du får den kostnadsfritt genom att prenumerera på mitt nyhetsbrev.

 • Gratis
 • Laddas ner direkt
 • Inga förkunskaper krävs
 • Många smarta vardagstips

Mitt betyg:

Mina senaste inlägg

Här delar jag med mig av mina egna tankar och analyser. Blogginläggen kan handla om allt ifrån hur du på effektivast sätt kan sänka dina utgifter till att läsa om hur jag hanterar mina känslor vid turbulenta tider på börsen.

January 13, 2022

Läs mer

August 1, 2021

Läs mer

January 29, 2021

Läs mer

November 8, 2020

Läs mer
>