AV Tidsmiljonären 

April 9, 2020

Oroar du dig när börsen är turbulent, som den varit i samband med Covid-19. Då är det här ett ett inlägg du borde läsa. 

More...


Jag tror första steget för att bli en bättre investerare, är att bli medveten om sina känslor. Genom att öka förståelsen på hur du som person och människa fungerar kommer du klara av tuffa perioder bättre.

Vi människor styrs av impulser som ska "hjälpa" oss att överleva och undvika fara. Det funkade ju väldigt bra när vi levde i en värld då vi behövde gå ut och jaga för att skaffa mat.

Idag är vår värld helt annorlunda och de flesta av våra försvarsmekanismer behövs inte på samma sätt som de en gång gjorde. Majoriteten av oss människor lever i en trygg miljö där det inte finns så många faror i vardagen.

Trots det fortsätter vår hjärna att skicka impulser som ska hjälpa oss att "överleva". Det här gäller även våra investeringar.

Bättre fly än illa fäkta

Hur undviker vi faror bäst?
Genom att inte utsätta oss för det.

Hur agerar flockdjur när de utsätts för fara?
De styrs av sina impulser och följer vart flocken för dem.

Vi använder oss av en flock Afrikanska bufflarna som exempel. 

Så länge de håller sig till flocken kommer deras säkerhet inte vara hotat. Det farliga är om de hamnar utanför, då kommer de bli ett lättare mål för tex ett lejon.

Om flocken hade samlat kraft och inset deras styrka tillsammans skulle de kunna bekämpa lejonen enkelt. Men precis som för oss människor är känslor som bygger på rädslor väldigt starka. Det är något som är programmerat och genom att lyssna på dessa impulser kan bufflarna överleva en dag till. 

Agera som flocken, prestera som flocken

Till skillnad från de Afrikanska bufflarna i exemplet ovan är inte faran för dina investeringar att du hamnar utanför flocken. Det är precis tvärtom, så länge du gör som alla andra kommer också dina investeringar göra det.

När börsen kraschar, då förflyttar vårt sinne oss tillbaka i tiden med flera tusen år. Instinkterna kommer göra allt för att undvika fara.  

När dina investeringar bara visar röda siffror kommer du vilja rädda det som finns kvar och på så sett "överleva" en dag till. Kanske säljer du allt du äger och gör en förlustaffär.

Jag mådde inte särskilt bra när börsen kraschade. Varje dag blev mina investeringar mindre och mindre värda. När jag jämförde med "flocken" (twitter), bekräftade några av dem mina rädslor. 
"Det är bättre att sälja och undvika att mina investeringar går ner ännu mer".

Antagligen hade jag också gjort det om jag inte jobbat så mycket med mina egna känslor och tankar som jag gjort. 
Istället valde jag att investera mer i min portfölj den 12 och 18 mars.

Den mentala pressen byggs upp

Under de tre första veckorna i mars följde jag nyheter, twitter och allt medialt som kretsade kring börsen och Covid-19.

Jag blev mer och mer påverkad av det. I början tyckte jag att det var intressant och hoppades på en krasch bara för att få uppleva det och komma in billigare i mina aktier.

Det var inte den känslan jag hade i kroppen på slutet. Ni kan läsa om vad mina tankar kretsade kring när börsen gick ner med -11%, i inlägget "Corona-Skräcken".

Det var mycket svårare och jobbigare än vad jag kunna föreställa mig. Jag var inte alls så stabil som jag trodde att jag skulle vara. Faktum var att jag har aldrig upplevt något liknande och tänker därför inte försöka spela upp en bild av mig där inget tär på mitt psyke.

Min fru hjälpte och påminde mig om strategin vi använder oss av. Trots att jag är långsiktig i mina investeringar så kändes det inte så i stunden.

Tillslut valde jag att pausa allt med bevakning av mina investeringar för reflektion av mig själv. Jag skapade en "In case of crash landing"-lista som jag kommer använda mig av när det blir för turbulent på börsen.

In case of crash landing

Underskatta inte dess simplicitet, det är ett kraftfullt verktyg och fungerar mycket bra.

Det är inte så lätt att släppa taget om kontrollen, men när du väl gör det så kan det vara lättare att hantera din portfölj.

Sen jag började utföra det här har jag varit mycket mer stabil som person. Känner du dig orolig och mentalt instabil, testa min lista och se om det gör någon skillnad för dig. 

Våga gå din egen väg och lägg inte för mycket vikt på hur alla andra gör.

Hoppas något av det jag skrivit kommer till användning.

  • Kloka ord. 👍🏻
    Bli medveten om dina reaktioner, titta på dem istället för att reagera.
    Därefter agera eller snarare inte agera.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >