AV Tidsmiljonären 

October 28, 2020

Det går snabbt att vänja sig att allt man investerar i går upp. Varför är börsen i stunder som dessa så svara att hantera känslomässigt? Hur man ska agera när börsen vänder ner? Så här gör jag:

More...

Rädslan börjar ta över igen hos oss investerare. Inte ens bra rapporter fungerar som motmedel. Om vi inte kämpar emot så låter vi oss påverkas av rädslan som byggs upp igen. Osäkerheten kring hur börsen kommer gå i det korta perspektivet ställer till det.

För egen del tycker jag det är jobbigt att se mina investeringar sjunka mer och mer. Men det är just det här som gör det svårt, att se hur det sjunker. Låt bli att titta om det känns jobbigt.

Lätt att vara efterklok

Den senaste tiden har jag gjort stora förändringar i portföljen. Jag sålde ca 30% av min portfölj när allt kändes överköpt. Pengarna placerade jag i lite större bolag där många av dem har utdelning. Med facit i hand skulle jag ha väntat lite till med att återinvestera dem. Det är alltid lätt att vara efterklok. 

Tanken med det var att om det blir sämre tider igen på börsen så får jag utdelning som kan återinvesteras i andra aktier.

Så här ser min portfölj ut:

Det där med att tajma börsen känns extremt svårt. Känslan är dock samma sak varenda gång, jag visste det jag skulle ha köpt aktie A eller sålt aktie B. Om jag bara vänatt en månad till då hade jag sluppit förlora ex antal tusen. 

På lång sikt är det extremt svårt att tajma börsen. Min sparhorisont sträcker sig över många år framåt. Om jag ska kunna leva ett normalt liv så är det inte möjligt att ständigt ha koll på hur börsen går på kort sikt.

Genomtänkt beslut

Försök tänka igenom dina beslut innan du agerar. Stanna upp och fundera på vad är det som händer hos dig. Varför vill du plötsligt sälja dina värdepapper? Oavsett hur du gör så tänk igenom ditt beslut. När det blir oroligare tider så ökar chansen med att göra misstag.

Bilder när det stormade som mest i våras.

Det är inget fel med att göra misstag, det är då man kan lära sig som bäst. Minnet kommer lagra obehagliga känslor just för att vi inte ska behöva uppleva det igen.

Varför är vi så rädda för att börsen ska krascha hela tiden? Så länge vi inte säljer allt när börsen är som lägst så kommer våra investeringar förhoppningsvis öka igen.  

Erfarenhet från Coronakraschen

Min lärdom ifrån mars i år när COVID-19 började på riktigt var att det är superviktigt att stå emot sina rädslor. Spontant ville jag sälja allt jag ägde just för att rädda det som fanns kvar. Tackolov gjorde jag inte det. 

Inlägget jag skrev då hittar ni nedan, kanske kan det vara till hjälp om du känner dig stressad för tillfället. Det hjälper mig i alla fall när det är stökigt på börsen.

Avslutningsvis,
Vart börsen är på väg är det ingen som vet. Glöm inte bort varför du investerar på börsen. Försök stå emot flockbeteendet, det brukar löna sig på lång sikt.

Lycka till med era investeringar.

Vänligen,
Tidsmiljonären

  • Skit jobbigt. Kollar börsen flera ggr per dag. Försöker sitta lungt i båten. Önskar att jag sålt av en del när det gick upp mycket och som jag nu kunde placera. Men det kommer väl bli bättre.

  • Bra lösning, alltid sunt med flera tankar i dessa tider. Själv håller jag med dig och sitter lugnt kvar. Investerar man för extremt långsiktigt som jag (20år+) så kommer detta förmodligen bara vara ett hack i kurvan. Fortsätt med det du gör, alltid trevliga läsningar!

  • Blir du allt för påverkad av det så försök låt bli att titta för mycket. Om du hade sålt och börsen istället gått upp, då hade det grämt dig.

    Om du är långsiktig i dina innehav så stirra inte dig blind här och nu.

    För egen del tycker jag det är skönt att motionera när det är stökigt på börsen. Det skingrar tankarna för mig.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >