AV Tidsmiljonären 

August 13, 2019

Där finns många vägar att gå men vad kan du göra för att uppnå den bästa sparformen just för dig? I det här inlägget kommer jag ge tips om hur du ska tänka kring dina investeringar.

More...

Vilken typ av investerare är du?

Jag tycker det är superviktigt att ta reda på vilken typ av investerare man är innan det blir alldeles för stora summor i värdepapper. Om du lyckas ta reda på hur du är som person vid stressade/euforiska situationer, då ökar chansen att du lyckas göra bra investeringar på börsen i framtiden.

Min personlighet tycker inte om för mycket risk, då mår jag dåligt. Skulle börsen krascha kommer jag med största sannolikhet vara mycket stressad. Jag har börjat utforska mitt beteende genom att läst mycket börspsykologi och analyserat hur jag agerat på börsen sen jag började med handel av värdepapper.

En bok jag läst som jag tycker fler borde läsa är:

  • Börsens psykologi : så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer

Boken ger dig bättre förståelse för flockbeteende. Jag insåg hur “dum” jag varit med mina investeringar på börsen. Mycket av mina beslut var exakt som bokens exempel på hur du inte ska agera på börsen. Genom att läsa boken ökar du förståelse för psykologin bakom dina beslut och tankar.

En röd tråd jag ser i mitt agerande är att jag inte gillar för mycket risk. När jag inte följt någon typ av ”regelbok” har mina känslor styrt mig. Besluten jag har fattat har varit rätt impulsiva och ofta påverkade av flockbeteende. Finns där då ett sätt för mig att kunna investera i börsen utan att må dåligt? Absolut, idag följer jag en investeringsfilosofi som är anpassad till mig själv.

20% sparkvot till börsen

20% av mitt sparande går till börsen och jag köper vid fyra olika tillfällen om året. De aktier jag köper har jag valt i början av året. Genom att göra så, minskar jag mina känslor att påverka mina investeringsbeslut. Trots det kan det ibland vara svårt att hålla sig till sin investeringsfilosofi.

Om ni läser ”Sälja när alla säljer?” kan ni se hur jag gick ifrån min investeringsfilosofi, det var inte bra. Hädanefter kommer jag följa mina egna regler mer strikt. Längre fram kommer jag gå igenom min investeringsfilosofi mer i detalj i ett blogginlägg. Du kan läsa om hur jag kommit fram till 20% sparkvot till börsen genom att läsa mitt tidigare inlägg “Ha råd att spara i aktier redan idag!“.

Min strategi gör mig inte till världens rikaste person, men förhoppningsvis blir jag en tidsmiljonär om 30–40 år.

Att försöka förstå sig på börsen är enligt mig omöjligt. Det går inte att förutspå ett visst mönster till 100%. Jag vet att där finns många analytiker som kan förutspå mycket, men inte allt.

Vad är då oddsen att jag skulle vara smartare än alla andra som jobbar med det här på daglig basis? Den är inte särskilt stor.

Övningsköra på börsen går det?

Många vill gärna se värdet i kronor öka och tycker därför att spara 500 SEK i månaden inte är lönt. Se det lite som att övningsköra, det kommer ta tid att lära sig. Inte skulle du få för dig att börja öva på vattenplaning i snabb hastighet innan du lärt dig växla.

Varför inte mjukstarta med ditt sparande och sikta på att värdeökningen i procent är det viktiga. Procentsatsen är den samma i dina investeringar oavsett om du har 1 000 000 SEK eller 1 000 SEK sparat i värdepapper.

Ett alternativ istället för att köpa värdepapper för en mindre summa, är att göra en låtsasportfölj. Jag gjorde en låtsasportfölj för längesen och tyckte det var kul att följa portföljens utveckling. Då behövde jag inte oroa mig över att förlora pengar.

Så här såg den portföljen ut:

Gör din egen portfölj utan spendera pengar här.

Det kräver att du skapar ett konto, men det är helt gratis. Kan vara bra om du är helt ny på börsen eller inte ens börjat investera.

Lycka till med dina investeringar. Gillar du det jag skriver får du gärna lämna en kommentar.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>