Inför år 2022 har jag gjort om portföljen och ändrat strategi till en "buy and hold-portfölj". Jag tror att det kommer bli ett volatilt börsår och då tycker jag det är lättare att ha en stabilare portfölj.
Vill du se hur den ser ut och hur jag gjort för att välja ut aktierna så läs det här inlägget!
More...
Ännu ett nytt börsår har passerat. Personligen tycker jag att 2021 var ett svårt börsår. Dels pga att börsen har varit så volatil som den varit, men framförallt för att jag inte kunnat bestämma mig vilken strategi som varit bäst.
Det sista jag gjorde år 2020 var att sammanfatta mitt år med 5 st lärdomar som jag skulle ta med mig in i år 2021. Lärdomarna löd så här:
Jag började år 2021 med dessa lärdomar, men de försvann rätt snabbt då det hände mycket spännande och nytt på börsen. I mitten på februari skrotade jag min defensiva strategi och ryktes istället med i SPAC-hypen och alla populära bolag som där aktiekurserna rusade.
Jag bytte ut Astra Zenica, Axfood, Castellum, Cibus, Realty Income mot CSAM, Kambi, HIMS, PEXIP, Rush Street Interactive och Zaptec.
Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag kan konstatera att det här beslutet inte var väl genomtänkt. Dessutom blev det stora konsekvenser av det på portföljen då jag senare sålda alla de här bolagen med förlust. Bara för att en aktie är populär och spännande behöver det inte bli en bra aktieaffär.
Kortsiktig handel
I juni skrotade jag strategin som baserades på twitter-popularitet och började i stället med Minervini och CAN SLIM strategin. Efter att ha läst böckerna ”Trade like a stock market wizard” och ”How to make money in stocks” blev jag helt övertygad om att det här var rätt väg att gå.
Jag är glad att jag bestämde mig för det här. Det var verkligen lärorikt och givande. Strategin baseras på att köpa aktier som bryter upp från tidigare topp. Köp styrka och sälj svaghet. Börsdata la dessutom till dessa två strategier vilket gjorde det mycket lättare att screena fram aktier där kriterierna uppfylldes.
Ett stort minus med den här strategin är att den kräver mycket mer bevakning. Det är ingen lätt strategi om börsen är volatil. Även om jag gillade strategin insåg att den inte skulle vara hållbar i längden. Framför allt inte när jag blivit pappa.
Det här fick mig att utvärdera strategierna jag använt mig av genom åren, vad har funkat bra och vad har inte fungerat. Strategier som kräver min ständiga uppmärksamhet fungerar inte särskilt bra för mig. Jag dribblar bort mig själv när börsen är volatil och det slutar ofta med en mindre lyckad aktieaffär.
Investeringsstrategi år 2022
Innan du läser den här sektionen så kom ihåg att det här är en strategi som fungerar för mig. Se det inte som ett köpråd, det betyder inte att det är något som fungerar för dig. Att hitta en strategi som fungerar för alla är inte möjligt. Du som person har unika personliga egenskaper, börja med att hitta vilka egenskaper och använd de till din fördel och anpassa din strategi därefter.
Portföljen består av tre delar men grundar sig på samma idé, att köpa aktier som är lönsamma där värderingen inte är allt för ansträngd, dessutom ska inte aktierna kräva min dagliga uppmärksamhet.
Aktierna köptes i i december 2021 och ska stå orörda tom december 2022.
Del 1 – USA

Jag vill att en del av portföljen ska vara exponerad mot amerikanska börsen. Bolagen som jag köpt har jag valt ut genom att kolla på vilka Amerikanska bolag använder jag mer eller mindre dagligen. Jag ser gärna att värderingen t.ex. P/E-talet har gått ner eller sidledes de senaste tre till fem åren i kombination med en positiv omsättnings/vinsttillväxt och låg skuldsättning.
Del 2 – Investor
Den här delen behöver inte heller beskrivas mer än att jag lägger ca 30% av portföljen i Investor. Den är stabil och kommer nog fortsätta att vara det flera år framöver. Även om börsen går ner känns Investor som ett bra alternativ att äga på lång sikt.
Del 3 – Magic Formula

Efter att ha läst boken The little book that still beats the market" blev jag intresserad av att testa den strategin.
Magic formula använder bara två nyckeltal, Return on Capital (RoC) och Earnings Yield (EY). Det handlar om att screena fram bolag med hög avkastning som är undervärderade och sen behålla dem i minst ett år.
Som ett komplement till strategin har jag också använt mig av strategin som boken "The Waren Buffet Way" beskriver. Buffet strategin handlar om att köpa lönsamma bolag med höga marginaler och låg skuldsättning.
Som ett stort plus finns båda dessa strategier i Börsdatas Strategi Screener.
Nedan visas hur bolagen i den här delen valts ut:
Steg 1.
Välj Magic Formula Strategin.

Steg 2.
Nu har strategin rankat bolagen, ju lägre värde desto högre rank. Totalt så filtrerades 636 bolag fram. Jag kommer välja ut bolagen som hamnar bland de övre 10%.

Steg 3.
Genom att ställa in max värde kan du få fram det här. I mitt fall hamnade bolag 64 på Rank 1024.

Steg 4.
Skapa en ny bevakningslista med bolagen som filtrerats fram och döp den till Magic Formula.

Steg 5.
Välj bevakningslistan Magic Formula som du precis skapat. Nu väljer du strategin "Warren Buffet".

Steg 6.
Sista steget är att lägga in F-Score Poäng i Buffet strategin. Sortera efter Magic Rank och försök välja ut 10 bolag.
För min del blev det:
- Byggmax Group
- ByggPartner
- Dedicare
- FM Mattsson
- G5 Entertainment
- Kambi
- Kindred
- Nilörngruppen
- Novotek
- Ogunsen

Om du är intresserad av att testa liknade strategi rekommenderar jag dig att läsa böckerna först. Då får du en djupare förståelse för strategierna och större chans att lyckas.
Lycka till!
Tidsmiljonären
Hej! Grymt inlägg. Gällande Minervini, hur handlade du med den strategin? T.ex köpa de 10st högst rankade på screenern på börsdata i x antal dagar/veckor?