AV Tidsmiljonären 

October 11, 2020

Bästa sättet att utvecklas sägs vara att lära sig av sina misstag. Genom att gå igenom min historik för 2020 så hittar jag en röd tråd. Äntligen har jag lyckats definiera min strategi i text. Inlägget kommer att beskriva hur den ser ut.

More...

Tålamod och att vara mentalt stabil är två starka egenskaper hos en investerare. För egen del har båda dessa egenskaper varit svåra att hantera. Ett sätt för mig att hantera det har varit genom en tydlig investeringsstrategi. 

Senaste halvåret har jag testat flertal olika strategier. Det har varit svårt för mig att definiera kriterierna bakom mina köp. Många av mina köp har baserats antingen av filter i Börsdata eller aktier som det snackas mycket om på Twitter.

100% Utdelningsbolag...

Tidigare investerade jag bara i utdelningsbolag med stabil utdelningshistorik. Den metoden skrotades i samband med COVID-19. När utdelningen i flertal bolag slopades p.g.a Corona insåg jag att många av mina innehav var inte särskilt intressanta utan utdelning.

Fortnox var ett bolag som jag ville äga under längre tid men ratade pga för liten utdelning. Om jag istället investerat i bolag jag tycker har en bra affärsidé med bra fundamenta, då skulle jag köpt Fortnox mycket tidigare än vad jag gjorde.

Tajma marknaden

Jag testat att försöka tajma marknaden under år 2020. Det har gått både bra och dåligt. Jag för ett index som jag uppdaterar varje börsdag. Den har hintat om det har varit överköpt/sålt. 

I boken ”Charlie Munger The Complete Investor” tar de upp hur svårt det är att tajma marknaden.  Även om man lyckas några gånger, så kommer det vara mycket svårt i det långa loppet. Varför ska jag försöka mig på det, när en av världens främsta investerare inte gör det.

Boken gav mig en påminnelse på hur svårt det kan vara att ha en enkel strategi. Den fick mig att vilja definiera tydligare riktlinjer kring mina investeringar. De beskriver deras strategi som att den kan förlora mot index i bulltrend men i det långa loppet kommer den utklassa index. Det är något som passar mig.

Investeringsstrategi 2.0

Jag har satt ihop en ny strategi som är en kombination av de olika strategierna jag använt mig av tidigare. Resultatet har blivit en cocktail där jag plockat det bästa från varje strategi och kombinerat till en.

Så här ser den ut:

 • Inget bolag ska väga mer än 10% av portföljens totala värde.
 • 60 % av portföljen ska vara placerat i stora stabila bolag, gärna med utdelning. Benämns som kärninnehav. 
 • Ca 30 % av portföljen ska investeras i bolag från USA.
 • Max 30 % av portföljen är ok att swingtrada med, dock inte med kärninnehaven.
 • Max 5 % av portföljen får placeras i förhoppningsbolag.
 • Om ett bolag når 50% avkastning är det ok att skala av upp till 20 % av innehavet.
 • Om ett bolag når 100% avkastning är det ok att skala av upp till 40% av innehavet.
 • Försök inte tajma marknaden. 
 • Sparkvot ca 30% varje månad.
 • Portföljen består av tre delar:

  Kärninnehav: 
  Består av stabila bolag med ett starkt varumärke. Tanken är att låta dem få vara kvar i portföljen flera år framöver. Framförallt är jag ute efter stabila utdelningsaktier men det är inget krav. För att sälja dessa bolag måste det hända något bolagsspecifikt som kommer påverka aktien negativt på lång sikt. Minst 60% av portföljen ska vara uppbyggd av kärninnehav. Det är ok att skala av om något av innehaven avkastat mycket mer än de andra.

  Nuvarande Innehav:

  • Axfood
  • AT&T
  • Castellum
  • Cibus Nordic Real Estate
  • Cisco System Inc.
  • Coca-Cola Co
  • Evolution Gaming
  • Facebook Inc.
  • Realty Income
  • RioCan Real Estate Investment

  Swingtrade:
  Bolagen som hamnar under kategorin swingtrade baseras på fundamentalt starka och tekniskt intressanta bolag. Jag sätter ingen gräns på hur länge jag vill äga bolagen. Bolagen screenas fram med olika filter i Börsdata terminal. Helst vill jag köpa bolag där vinst och omsättning stiger men där aktiekursen stått still eller gått ner. För det mesta köper jag in mig i ett bolag när aktien bryter en fallande trend. Om en aktie ligger nära 70 i RSI(14) brukar jag sälja eller skala av aktien. Swingtrade får max bestå av 30 % av hela min portfölj.

  Nuvarande Innehav:

  • Inga aktier i Swingtrade just nu.

  Förhoppningsbolag:
  Sista delen har inget krav på FA/TA. Det kan vara bolag som av någon anledning känns intressanta. Risken kommer vara högre jämfört med de andra grupperna i min portfölj. Den max bestå av 5% av den totala portföljen. Där finns ingen gräns på hur länge jag äger en aktie eller vad jag baserar ett säljbeslut på. 

  Nuvarande Innehav:

  • Inga aktier i förhoppningsbolag just nu.

  Ni hittar min portfölj här:

  {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >