AV Tidsmiljonären 

July 17, 2019

När det blir panik på börsen, vad gör jag då? Idag valde jag att öka på istället för att sälja. Men vad baserade jag mitt köp på? Läs mer så får du se!

More...

Idag hade Alfa laval Q2 Rapport kl 12.00. Bolaget är ett av mina innehav i min portfölj. Jag såg att aktien sjönk med -6% rätt snabbt efter rapporten släppts.

Nu använder jag mig av en strategi som gör att jag ska koppla bort mina känslor. Men trots det kan det klia i fingrarna med att trycka på säljknappen. Givetvis gör jag inte det, men när det blir röda siffror är det lätt att sluta tänka logiskt.

Jag skulle tro att det här är en del av flockbeteendet som kör igång ens försvarsmekanismer. Börjar en springa och fler följer med, varför ifrågasätta de andras beteende? Bara följ med strömmen så undviker du fara. Jag tror att det är just det här som skiljer en duktig investerare från gruppen.

Innan jag börjar springa med resten av flocken vill jag åtminstone förstå vad vi alla springer ifrån. Idag var det “Alfa Lavals justerade resultat och orderingång kom in under förväntan och aktien vände från en initial uppgång till att sjunka över 10 procent. Den svaga orderingången påverkades av en svag efterfrågan på pumpsystem och rökgastvättar, enligt bolagets vd Tom Erixon.”

Det som också kan påpekas är att det var fler Large cap bolag som gick dåligt idag. Det fokuserades på några av dem.
De här bolagen fick lite extra fokus:

Är det en slump att alla sjunker så här mycket på samma dag? Det vet jag inte. Men det kan finnas en samband, såklart går det inte att bevisa. Jag ville bilda mig en egen uppfattning, så jag laddade ner bolagsrapporterna via “Börsdata“. Därefter förde jag in bolagsrapporterna i mitt egna excelprogram som jag kallar “Bolagsanalys”.

Så här ser här några av nyckeltalen ut från Alfa Lavals bolagsrapport, där staplarna som är längst till höger för varje nyckeltal är från dagens rapport:

Omsättningen för R12 (enkelt förklarat, totala summan från alla delårsrapporter räknat ett år bakåt) steg med 2,06%

Omsättningstillväxt för kvartal (Q2 2019 jämfört med Q2 2018) steg med 8,2%.

Vinst/Aktie steg med 6,3% och vinstmarginal steg från 11,17% till 11,64%.

Är det en överreaktion att kursen sjönk för Alfa Laval med -10,34%? Det skulle kunna vara så, men där kan finnas saker jag inte ser eller lagt märke till. Jag tänker att jag är långsiktig i mina investeringar på börsen. Bolaget går med vinst och omsättningen ökar.

Kan det här bli bra på sikt? Det hoppas jag på och mer än så kan jag inte göra. Börsen kommer alltid agera på sitt egna vis. Om jag håller mig lugn och inte tillåter rädslan av att förlora pengar ta över borde jag på lång sikt tjäna pengar.

Det slutade med att jag köpte på mig fler aktier från Alfa Laval 30 minuter innan börsen stängde. Summan jag ska handla aktier för i Alfa Laval under september valde jag istället att handla för idag, då jag tyckte marknaden överreagerade.

Nu är det upp till börsen att avgöra om det här var en bra/dålig affär på sikt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>