AV Tidsmiljonären 

July 12, 2020

Tiden har gått väldigt fort sen jag startade Tidsmiljonären. Mitt motto är att ”Allting går att lära sig bara du är tillräckligt motiverad”. För ett år sen kunde jag ingenting om bygga hemsida, blogga och skriva tweets. Följ med så ska jag visa er hur mitt år som Tidsmiljonären gått.

More...

Den 13 juli 2019 skrev jag mitt första inlägg. Då hade jag inte min egen domän utan körde en gratis version på Wix, https://tidsmiljonaren.wixsite.com/start. Syftet med bloggen var och har hela tiden varit att utvecklas som investerare och som person. Genom att ha en blogg blir uppgiften mer seriös.

Så här såg min hemsida ut när jag startade:

Idag ser den ut så här:

Med en ödmjuk ton vill jag säga, oj vilken utveckling. Det ligger mycket arbete bakom hemsidan. Många sena kvällar och helger där jag slukats upp av mitt intresse. Ibland kanske lite väl mycket. Men ska du utvecklas måste du lägga ner tid och energi för att komma någon vart.

Undrar vart jag är i utvecklingen om 1 år?

Ändrats som Investerare

Min investeringsstrategi har ändrats längs resans gång. I början ägde jag 6 stycken bolag och jag tittade egentligen bara på bolagen ur ett utdelningsperspektiv. Stabila bolag som inte sänkt sin utdelning. Jag fick inte investera i bolag som inte fanns på Stockholmsbörsen.

Som ny investerare har det varit bra att ha det att luta sig emot då jag inte behövt agera med känslor. Idag har jag skrotat den strategin.

På senaste tiden har jag känt att mina investeringsregler har låst mig. Därför har strategin ändrats. Portföljen jag äger i skrivande stund är bolag jag tror har en bra framtid framför sig. Portföljen består av 17 stycken aktier och en fond.

Så här ser min process ut när jag väljer vilka bolag som ska finnas i portföljen:

 1. Jag kollar med hjälp av Börsdata att bolaget har fundamentalt bra siffror. Tittar bl.a. att bolagets vinst och omsättning stiger, Avkastning på Eget Kapital är bra. Inte för högt belånade osv.
 2. Om bolaget har bra siffror så läser jag vad bolaget gör. Är det en bransch som känns hållbar?
 3. Den sista biten är lite flummigare, det är mer än känsla än något objektivt. Då går jag in på bolagets hemsida och läser deras kvartalsrapporter. Om det lättläst och deras värderingar verkar vettiga då fångar det mitt intresse. Om ni går in och läser en rapport från Fortnox eller Paradox Interactive och jämför det med t.ex. Resurs Holding kommer ni förstå precis vad jag menar.

Tävla mot dig själv

Något jag också insett under tiden som Tidsmiljonären är att; tävla bara mot dig själv och ingen annan. Det finns alltid någon som kan något av det du gör lite bättre. Det betyder inte att det du gör är dåligt.

Att slå index (t.ex. OMXSGI) verkar vara en sådan punkt. Varför är det så viktigt att slå index?

Det givna svaret vet ni nog, dem flesta vill se sina investeringar växa och gärna snabbare än snittet. Men jag tror också det är ett sätt att tävla mot andra investerare.

Det gör väl inget om du inte presterar lika bra som index? Det handlar om att utvecklas och bli bättre på vad vi gör. Komma in som nybörjare med inställningen att du måste slå index för att få syssla med aktier, det tar bort charmen från allt.

Jag försöker tänka att i det långa loppet så är målet att prestera bättre än index men vägen dit får ta den tid det tar. Det viktiga är att jag inte blir av med de pengar jag lägger på börsen.

Var inte rädd för att göra fel. Förhoppningsvis lär du dig något av det. Att göra fel är inte detsamma som att misslyckas. Misslyckas för mig är när vi avstår saker p.g.a. att vi är rädda för att göra fel.

Utvecklas i din takt och bry dig inte om vad alla andra tycker eller gör.

Vill du investera i värdepapper men vet inte vart du ska börja?

Starta din egen investeringsresa hos Avanza redan idag! 

Annonslänk till Avanza. Läs mer här.

Framtida planer

Min plan är att fortsätta i samma spår som tidigare. Om det jag sysslar med känns roligt och motiverande då är det rätt. Just nu har jag spännande projekt med hemsidan och kommer fortsätta utveckla det.

Bl.a. vill jag utveckla mina kunskaper med Excel och dela med mig av det i framtiden. Då vill jag lägga upp Excelguider på hemsidan. Det är bara en av de idéer jag har just nu. 

Bolagsanalys är något jag skapat med Excel, kanske kan där finnas en guide som visar hur du kan skapa din egen Excel Dashboard. Vem vet?

Jag hoppas ni vill fortsätta den här investeringsresan tillsammans med mig och mot målet till att bli Tidsmiljonär!
Lycka till med era investeringar.

Vänligen,
Tidsmiljonären

 • Grattis till ett år!
  Du skriver en mycket intressant och bra blogg som är trevlig och givande att läsa.

  Keep up the good work 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >