Valt att sälja allt!

Valt att sälja allt!

Efter bollat fram och tillbaka med mig själv tog jag ett beslut som påverkat portföljen. Jag tog hem vinst och valde att sälja allt... Inlägget beskriver varför jag valt att göra så.

More...

Valt att sälja allt!

Av: Tidsmiljonären
Publicerad: 2019/​02/08
Uppdaterad:

2019 var ett otroligt bra börsår. Portföljen gick som tåget och det kändes enkelt att investera. Förra året bestod min portfölj av 6 stycken bolag. De var uppdelade i 3 branscher, Ekonomi 48,8%, Industri 35,4% och Konsumentvaror 15,8%.

Jag kände att det var en portfölj som inte var tillräckligt utspridd. 30% var viktat mot fastighetsbranschen. En bransch som gick extremt bra 2019. 

Idag ser jag riskspridning och värdering av bolag på ett annat sätt än vad jag gjorde 2019. Enligt min regelbok så får jag bara sälja innehav Januari-Mars. Så jag tog tag i det och sålde alla aktier i Atrium Ljungberg, Castellum och ÅF. Innehaven i Alfa laval och Fenix Outdoor har jag skalat ner med 60% och Investor B har jag inte rört. 

Vinsten lägger jag direkt in i min nya portfölj.

​Ny Portfölj

​Inför årets portfölj har jag valt att äga fler bolag utspritt i fler branscher. Så här ser årets portfölj ut:

​Branschfördelning.

Hur valde jag ut aktierna?

1. Först började jag med en snabb sortering. Bolag som går med förlust sorterade jag bort.

2. Av de bolag som fanns kvar gick de med en stigande omsättning och vinst vidare till nästa omgång.

3. Jag sorterade bolagen efter sektor och bransch, så här:

4. Bolagen i respektive sektor och bransch ställdes mot varandra som i ett slutspel. Vinnaren gick vidare till nästa omgång. De bedömdes efter 14 olika nyckeltal där det bolag med högst poäng vann.

5. Tillslut så blev där 1-2 bolag kvar i varje sektor och de hamnade i portföljen, med undantag bolaget CTT som jag inte hann köpa innan kursen stack iväg. Alfa Laval och Fenix Outdoor ägde jag sen tidigare, så de bedömde jag inte riktigt lika hårt som med de andra bolagen.  

Sorteringsresultat

Tänkte att jag visar vilka bolag som hamnade mot varandra i min sortering, kanske kan vara kul att se.
Grön = Vinnare, Röd = Förlorare och Gul = Oavgjort

Dagligvaror

Energi, blev ingen sortering då jag tyckte Tethys Oil var det enda bolaget som var intressant.

Finans & Fastighet

Hälsovård

Industri

Informationsteknik

Material

Sällanköpvaror

Stor förändring

Jag som person tycker inte om stora och snabba förändringar. Den här veckan har varit tuff för mig då jag stundvis ifrågasatt om jag värderat bolagen rätt. Min portfölj har underpresterat OMXSGI med ca 2 procentenheter. Känslorna av att gjort fel val har verkligen varit dominerande. 

Här är några av sakerna som fått mig att vilja trycka på SÄLJ-knappen, BioArctic slopar utdelning 2020, Paradox gick ner nästan 9 % en av dagarna, Tethys Oil gick ner 12,45% igår. Jag skulle ljuga om jag sa att jag känt mig som en duktig investerare.

Det är mycket lättare att fokusera på allt som är dåligt än det som är bra, men om jag försöker tänka positivt och inte är så kritisk mot mig själv så känns det bättre att ha större riskspridning. Trots att några av aktierna gick ner mycket har portföljen under vecka 6 ökat i värde med 0,83%, vilket motsvarar 531 SEK. Jag skulle inte bli ledsen om jag fick en 500-lapp så varför ska jag bli det med portföljen.

Efter att Bioarctic valt att slopa deras utdelning (efter jag valt ut bolaget) så har jag infört en ny investeringsregel. Istället för att bara investera i utdelningsbolag, ska minst 90% av innehaven vara i utdelningsbolag. Genom att införa den regeln tillåter det mig att ha kvar Bioarctic men även andra bolag i framtiden.

Nu får börsen gå som den går, jag har gjort mitt val för år 2020. Om ett år gör jag en ny värdering av bolagen som finns på börsen. Eventuellt kommer portföljen då innehålla några utländska bolag år 2021 men det återstår att se. 

Årets Mål: 1 800 SEK i utdelning.

Lämna gärna en kommentar om vad du tycker, jag skulle uppskatta det! 😀

>